פֶּטִישׁ--->

  • דומם שמיוחס לו כוח אלוהי.
  • (בפסיכולוגיה) עֶצם (כגון שִׂמלה או נעל) המשמש מושא אהבה, דבר המצביע על קיומה של הפרעה נפשית.

     (מילון ספיר)

פֶּטִישׁ הוא חלק ניכר בקהילת הבדס”מ אבל לא רק, חלק מהפֶּטִישׁים יכולים להתבצע ללא פעילות בדס”מית.
נהגתי לראות אנשים הכועסים בגלל חיבתם לפֶּטִישׁ כזה או אחר משום שאחרים ישר קישרו את זה לעולם הבדס”מ. מהאמור לעיל החלטתי ליצור עמוד נפרד ל”פֶּטִישׁ המיני” ( = למעשה הפירוש הוא “פאראפיליה”). הרשימה הבאה נלקחה מויקיפדיה, תשימו לב שיש ‘פאראפליות’ שמצטלבות עם עולם הבדס”מ וכאלו שעומדות בפני עצמן.
הערה:
ויקיפדיה ארה”ב מציע את המילון הרחב ביותר שניתן לקרוא על פאראפליות (במקום אחד). לאלו מכם הרוצים לעיין בנושא לעומק, אני מזמין אתכם ל-דף באנגלית שם תוכלו למצוא את כל המושגים.

ספרות הקלינית מתארת שמונה פאראפיליות עיקריות באופן פרטני. בהתאם ל-DSM, על מנת שההתנהגות תוגדר כהתנהגות פאראפילית עליה להיות האמצעי היחיד להשגת סיפוק מיני לתקופה של שישה חודשים לפחות ולגרום לאדם “מצוקה ממשית או קשיים ביחסים בינאישיים”. במובן הקליני אנשי מקצוע רבים ואף אנשים מן הציבור מעדיפים את הביטוי “הפרעות בנטיות מיניות” על פני “פאראפיליה”.

היות שה-DSM מורכב ממערכת של הנחיות אשר נוסחו על ידי ועדת מומחים, ההנחיות מייצגות דרך אמינה לקבלת אבחנה, אין הן בהכרח מייצגות אבחנות תקפות. לאור הנחה זו, האבחנות הפאראפיליות ב-DSM הן:

  • אקסהיביציוניזם – דחף חוזר, או התנהגות שבה האדם חושף את אברי המין לאדם אחר שאינו מצפה לכך.
  • פטישיזם – שימוש בעצמים לא-מיניים או דוממים או חלקים מגוף אדם, כדי ליצור עוררות מינית.
  • פרוטאוריזם – דחפים חוזרים או התנהגות של נגיעה, או התחככות, באנשים ללא הסכמתם.
  • מאזוכיזם – דחפים חוזרים או התנהגות של רצון להיות מושפל, מוכה, קשור, או רצון לסבול באופן אחר, כדרך לעוררות מינית.
  • כרונופיליות כגון אינפנטופיליה: המשיכה המינית לתינוקות; פדופיליה: המשיכה המינית לילדים שטרם בגרו מינית; גרונטופיליה: המשיכה המינית לקשישים.
  • סאדיזם – דחף חוזר או התנהגות הגורמת לכאב, או השפלת הקורבן, הגורמת לעוררות מינית.
  • פטישיזם טרנסווסטי – משיכה מינית ללבוש של המין השני.
  • וויריזם (מציצנות) – דחף חוזר או התנהגות של צפייה באחרים ללא ידיעתם בשעה שהם ערומים, מתפשטים או עוסקים ביחסי מין, או אפילו בפעילויות יום-יום לא מיניות.
  • פאראפיליות אחרות נדירות יותר מקובצות יחדיו תחת הכותרת “פאראפיליות אחרות שאינן מוגדרות”. (כותרת דומה מופיעה אף בספר האבחנות של ארגון הבריאות העולמי ICD). אלה כוללות את הדחף לשיחות זימה בטלפון, נקרופיליה (משיכה לגופות), פרטיאליזם (משיכה לחלקים בלתי מיניים של הגוף), זואופיליה (משיכה לחיות), קופרופיליה (משיכה לצואה), קליסמפיליה (משיכה לחוקנים), אורופיליה (משיכה לשתן), אמטופיליה (משיכה לקיא).

במהדורה הראשונה והשנייה של ה-DSM סווגה הומוסקסואליות כפאראפיליה, אבל סיווג זה לא קיים במהדורות מאוחרות יותר. קיימת עדיין הפרעה הקשורה להומוסקסואליות, אבל זו מתייחסת למצב של מצוקה נפשית הנגרמת כתוצאה מדיכוי היצר המיני ההומוסקסואלי. במהדורה של שנת 2004 סווג עדיין פטישיזם טרנסווסטי כפאראפיליה, אולם לא טרנסווסטיזם. קיימות פאראפיליות רבות נוספות, נפוצות ונדירות יותר, אשר אינן נכללות בספר האבחנות הפסיכיאטריות האמריקאי.